24 juni 2020

Woonhuissubsidie voor particuliere eigenaren van Rijksmonumenten

Vanaf maart dit jaar kunnen particuliere eigenaren van rijksmonumenten met woonfunctie de woonhuissubsidie aanvragen voor de instandhoudingskosten aan monumentale onderdelen van het rijksmonument. Ook de leden van een VVE met rijksmonument en aandeelhouders van landgoederen kunnen de subsidie aanvragen.

Rijksmonument met woonfunctie
Alle rijksmonumenten staan ingeschreven in het Rijksmonumentenregister. Wilt u achterhalen of uw rijksmonument een woonfunctie heeft dan kunt u dit opzoeken via de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van het Kadaster. Hierin staan de officiële gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland. De registratie en wijzigingen van deze gegevens vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten en dit wordt automatisch doorgegeven aan het Kadaster.

Ook al heeft slechts een deel van het monumentale pand een woonfunctie, dan komt u voor het hele pand in aanmerking voor woonhuissubsidie. Als eigenaar kunt u ook subsidie aanvragen als u het rijksmonument verhuurt en het bewoond wordt. Bent u in het bezit van bijvoorbeeld een monumentale kerk die nu een woonfunctie heeft, dan kunt u ook subsidie aanvragen. Het pand hoeft oorspronkelijk niet per se een woonhuis te zijn.

Waarvoor kun je precies subsidie aanvragen?
Onder instandhoudingskosten vallen de kosten voor regulier onderhoud én restauratie van onderdelen met monumentale waarde. Op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunt u de ‘Samenvatting leidraad subsidiale instandhoudingskosten’ downloaden, hierin vindt u een overzicht van de werkzaamheden die voor de subsidie in aanmerking komen.

Het gaat puur om werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor onderhoud en herstel. Voor werkzaamheden die bijvoorbeeld tot doel hebben het wooncomfort te vergroten of de uitstraling van uw pand te verbeteren kunt u geen subsidie aanvragen.

Subsidieaanvraag
Jaarlijks kunt u tussen 1 maart en 30 april subsidie aanvragen voor werkzaamheden die uitgevoerd zijn in het voorgaande jaar. Dus voor de werkzaamheden die u dit jaar laat uitvoeren kunt u in de periode van 1 maart tot 30 april 2021 een subsidieaanvraag doen. Dit kan via het digitale subsidieportaal van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Voor de woonhuissubsidie geldt een vast subsidiepercentage van 38% van de instandhoudingskosten. Er is geen minimum of maximum aanvaardbedrag vastgesteld. Dit percentage staat vast voor de aanvragen die in 2020 en 2021 gedaan worden. In totaal heeft de overheid totaal 200 miljoen euro uitgetrokken voor de woonhuissubsidie voor 2020 tot 2023. Het subsidiepercentage voor aanvragen in 2022 en 2023 wordt gebaseerd op wat overblijft na 2021.

Wat heb je nodig voor een subsidieaanvraag?
Op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunt u precies terugvinden wat u nodig heeft voor een subsidieaanvraag. Uiteraard kunt u bij Cauwenborgh terecht voor advies over en hulp bij subsidieaanvraag.

Meer weten? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!
Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0164 28 11 90 of info@cauwenborgh.nl.

 

 

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht