24 november 2023

St Gertrudis van Nijvel Kerk

In opdracht van Alwel Roosendaal verrichten wij onderhoudswerkzaamheden aan van de voormalige St Gertrudis van Nijvel Kerk in Heerle.

Dit Rijksmonument is gebouwd in 1864. In 2012 heeft de kerk een nieuwe functie gekregen. Die van dorpshuis. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten maar ook terecht kunnen bij bijvoorbeeld Huisartsenpraktijk Heerle, Fysiotherapie Konings of welzijnsorganisatie WijZijn. Oomen Architecten was destijds betrokken bij de transformatie.

Onze werkzaamheden

Het werk bestaat in hoofdzakelijk uit het herstellen van het metsel- en voegwerk. Op verschillende plaatsen is het metselwerk gescheurd en zijn stenen beschadigd.

Slecht metselwerk hakken we plaatselijk uit, hier worden nieuwe stenen ingeboet. In het metselwerk zitten muurankers verwerkt (blindankers genoemd). Deze zijn aangebracht om de balken van de verdiepingslaag aan de gevel te verbinden. De blindankers worden ook uitgehakt om ze te kunnen behandelen. Eerst stralen, daarna schooperen  en coaten. Schooperen wil zeggen dat we een beschermlaag aanbrengen op het metaal.

Verder reinigen we al het metsel- en voegwerk met lage druk op hoge temperatuur. Slecht voegwerk wordt plaatselijk door ons vervangen. We hakken het uit en vervangen het door een voeg waarvan de mortelsamenstelling is aangepast op de kleur en samenstelling van het oorspronkelijke metsel- en voegmortel. Om het oorspronkelijke voegwerk zoveel mogelijk te benaderen zetten we enkele proefmonsters op.

Restauratie specialist 

Op zoek naar partner voor de instandhouding van uw monumentale pand of object? Cauwenborgh is Erkend Restauratie Bouwbedrijf. Kwaliteit staat bij ons op nummer één. We richten ons op het restaureren, renoveren, verduurzamen en herbestemmen van monumenten en werken zowel voor particuliere als zakelijke opdrachtgevers.

Door onze flexibele bedrijfsvoering zijn we in staat alle voorkomende projecten uit te voeren, van klein onderhoud tot grote restauraties. We hebben de meest voorkomende specialismen in huis. Denk aan het traditionele  timmer- en metselwerk, steenhouwerswerk, stuc- en klein smeedwerk. Hierdoor kunnen we onze werkzaamheden snel en doeltreffend uitvoeren. Onze vakmensen hebben de juiste kennis van materialen en technieken zoals die van oudsher in de regio zijn toegepast. We werken met oog voor detail en authenticiteit. Daarbij staat het behoud van de historische waarden voorop.

Neem contact met ons op via info@cauwenborgh.nl, vul het contactformulier in of bel 0164 28 11 90.  Bekijk de door ons gerealiseerde projecten»

 

 

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht