6 april 2023

In uitvoering

Restauratie goot woonhuismonument

In Oud Gastel restaureren wij de goot met kroon- en tandlijst bij een woonhuismonument aan de Dorpsstraat. Het is een breed zaalhuis met aan de noordzijde een diep achterhuis. Aan de zuidzijde zijn in de 20ste eeuw diverse uitbouwen aangebracht. Het woonhuis stamt uit de periode eind 18e eeuw, begin 20e eeuw is het verbouwd tot gemeentehuis.

Volgens de monumenten- en erfgoedwet ben je als monumenteigenaar verantwoordelijk voor de instandhouding van het monument. Omdat er oppervlakkige veroudering en verwering van de houtstructuur bij de goot zichtbaar was, heeft de eigenaar ons gevraagd een opname te maken van de bestaande goot. Dit om inzicht te krijgen in de staat en de werkzaamheden die nodig zijn voor de instandhouding.

 

Opname en werkzaamheden

Om de staat goed vast te kunnen leggen hebben we een tijdelijke gootconstructie aangebracht, zodat het regenwater tijdens de uitvoering afgevoerd kon worden. Vervolgens hebben we de gootconstructie stukje voor stukje ontmanteld en vastgelegd.

De Goot met kroonlijst en tandlijst bleek ernstig aangetast door bruin- en witrot, zwam en schimmels. Deze dient in zijn geheel vervangen te worden. Ook het metselwerk onder de muurplaat was deels los en dient daarom vervangen te worden.  Uitgangspunt is om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken, muurplaatankers uitnemen, stralen en conserveren, kroonlijst, tandlijst, ornamenten houtsnijwerk en gootklossen uitnemen beoordelen en op hun oude plaatsen terug zetten.

 

Contact

Op zoek naar een deskundige partner voor de instandhouding van uw woonhuismonument? Cauwenborgh is gespecialiseerd in restauratie, onderhoud, herbestemming en verduurzaming van monumenten. Neem contact met ons op!

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht