9 februari 2022

Renovatie en verbouwing Buisse Hoeve Achtmaal

Vorig jaar hebben we in opdracht van Natuurmonumenten het dak en de gevel van de Oude Buisse hoeve in Achtmaal gerenoveerd. Cauwenborgh zal de bestaande Buisse Hoeve verder renoveren en verbouwen naar een woonfunctie. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door Wening\Holtkamp Architecten in Eindhoven.

Wat gaan we precies doen?

De hoeve is opgedeeld in twee woonadressen. Het rechter deel houden we bij de verbouwing qua bouwkundige indeling in tact. Op de begane grond is de bekende Heerenkamer gelegen, een ruimte met grote cultuur historische waarde die verhuurd wordt voor bijvoorbeeld vergaderingen. We gaan de Heerenkamer restaureren. Zo wordt het originele kleurenplan teruggebracht. Verder maken we een verbinding met ruimte achter de Heerenkamer. We voorzien de ruimte van voorzetwanden, een keuken en afwerking.

De ruimtes op de eerste verdieping delen we efficiënter in. In de bestaande situatie zijn er drie slaapkamers en een toilet. Dit indeling blijft min of meer het zelfde alleen de slaapkamer worden kleiner gemaakt, zodat er ruimte ontstaat voor het toevoegen van badkamers en het verruimen van het toilet. Dit betekent dat we de bestaande scheidingswanden slopen, nieuwe wanden aanbrengen en badkamers creëren.

In het linker deel van de hoeve, voorheen het stalgedeelte, maken we een hele nieuwe indeling. Nu is een deel in gebruik als berging en een deel als woning. We maken hier één woning van.

Aan de ruimtes in het woongedeelte verrichten we weinig werkzaamheden. We herstellen en onderhouden de monumentale onderdelen. We brengen we een volledig nieuwe betonvloer aan, slopen de bestaande uitgetimmerde wanden en plafonds in de stalruimte en plaatsen vervolgens een voorzetwand aan de binnenkant van de gevel. Verder maken we tussen de twee historische bedstedes een doorgang en in de eerste verdiepingsvloer maken we opening, zodat vanaf de begane grond van de woning zicht is op de kapconstructie. De eerste verdiepingsvloer isoleren we aan de bovenzijde zodat de bijzondere holle baksteen vloer zichtbaar blijft. Aan de buitenzijde verrichten we met name onderhoudswerkzaamheden, bij grote schade aan bestaand gaan we over tot vervanging van onderdelen. Wel creëren we een extra opening in de zuidgevel voor de toetreding van daglicht. Deze is qua afmeting het zelfde als de bestaande afmetingen, maar heeft een moderne uitstraling.

 

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht