7 december 2021

In uitvoering

Onderhoud Kruithuis Fort Sabina

Onderhoud Kruithuis Fort Sabina

In opdracht van gemeente Moerdijk voert Cauwenborgh onderhoud uit aan het Kruithuis gelegen op het complex Fort Sabina in Heijningen. Welke nu de functie heeft van goederenopslag en vleermuizenonderkomen.

 

Vestingwerk

Fort Sabina is in 1811 gebouwd en is een belangrijk onderdeel van de Zuidwaterlinie. Het is een complex dat bestaat uit verschillende onderdelen die door de jaren heen zijn bijgebouwd. Onder andere het poortgebouw, de kazerne, een verdedigingstoren, vaartuigenloods, de inundatiesluis, kuit- en wapenmagazijn. Het terrein van maar liefst 12 hectare ligt op het kruispunt van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland.

 

Samenwerking aan instandhouding, beheer en exploitatie

Staatsbosbeheer is eigenaar van het complex en Stichting Fort Sabina beheerder. Deze stichting is in 2012 opgericht met als doel de instandhouding, het beheren en exploiteren van Fort Sabina. In 2018 zijn Staatsbosbeheer, stichting Fort Sabina, Provincie Noord-Brabant en gemeente Moerdijk een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Gezamenlijk willen ze de recreatieve, toeristische en culturele functies van het fort versterken.

 

Onze werkzaamheden

Onze werkzaamheden bestaan uit het herstellen en/of vervangen van slecht metsel- en voegwerk. Kapotte en losse stenen boeten we opnieuw in. De bestaande stenen maken we schoon en deze hergebruiken we zoveel mogelijk.

We herstellen de natuurstenen onderdelen en waar nodig worden deze vervangen. Verder heeft het Kruithuis een behoorlijk aantal opgeklampte deuren en luiken, deze zullen we vervangen. Ook ontroesten de hengen en het beslag, vervolgens brengen we een nieuw laag primer aan. Daarnaast voeren we diverse schilderwerkzaamheden uit.

Omdat het een monument betreft zijn voor onze werkzaamheden een zevental uitvoeringsrichtlijnen van toepassing. Namelijk URL2826 voor gevelreiniging, 4007 voor steenhouwwerken, 4006 voor historisch voegwerk, 4003 voormetselwerk, 4001 voor timmerwerken, 4012 voor metaal en 4009 voor schilderwerk.

Bezoek brengen aan Fort Sabina? Dat kan. Tijdens de openingshuren is het complex vrij toegankelijk. Daarnaast worden er allerlei evenementen georganiseerd en is er een Brasserie. Bekijk de website» https://fortsabina.nl/

 

 

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht