25 februari 2021

Mauritshuis Willemstad

Interne verbouwing

In opdracht van gemeente Moerdijk hebben we de interne verbouwing van het Mauritshuis in Willemstad gerealiseerd. Het doel was de toegankelijkheid en de akoestiek van het gebouw te verbeteren.

 

Multifunctioneel gebouw

In 1623 liet Prins Maurits het Mauritshuis (destijds Princehof), een jachtslot bedoelt als buitenverblijf, bouwen in Willemstad. Door de jaren heen heeft het gebouw vele functies gehad, als: woonhuis, militair hospitaal, marechausseekazerne, rijkspotduivenstation en stadshuis. In 1970 heeft de status rijksmonument gekregen. Nu is het een multifunctioneel bezoekerscentrum voor de Stelling van Willemstad (onderdeel van de Zuidwaterlinie). Daarnaast wordt het Mauritshuis gebruikt als trouw- en vergaderlocatie.

 

Nederlandse renaissancestijl

De bouwstijl is Nederlandse renaissance. Wat meteen opvalt is dat het pand (bijna) symmetrisch is. Kenmerkend zijn de trapgevels, de laagsgewijze opbouw door bakstenen en zandsteen lijsten, de zandsteen ornamenten, de houten kozijnen met hoge ramen en kleine vlakverdeling, de rode luiken, de halfronde bogen boven de ramen en het portaal midden in voorgevel.

 

Het project

Om de toegankelijkheid van het Mauritshuis te verbeteren hebben we een platformlift  geplaatst, hierdoor was het noodzakelijk om de indeling te wijzigen. Een platformlift is een compacte lift die in elke omgeving geplaatst kan worden, zodat dat er ingrijpende bouwkundige aanpassingen nodig zijn. Om te bepalen waar de lift geplaatst moest worden, hebben we gekeken naar waar de ingrepen (bijna) geen impact zouden hebben op de monumentale waarden. In de uitvoering is hier ook veel aandacht voor geweest.

De indeling hebben we gewijzigd door de vloertegels zorgvuldig te verwijderen en ze later weer te herplaatsen, hetzelfde geldt voor de kozijnen. Verder hebben we gemetselde bogen gereconstrueerd. Voor het verbeteren van de akoestiek hebben we de hele eerste verdiepingsvloer gestript tot op de originele moer-kinderbint constructie. Dat is een houten constructie waarop de vloer rust. Een moerbint is een zware balk die van muur tot muur loopt en haaks daarop liggen kleinere balken (kinderbinten). Daarna hebben we een nieuwe vloeropbouw gemaakt. De installatie in de vloer is ook vernieuwd.

Omdat het een monument betreft zijn de werkzaamheden volgens de ERM-uitvoeringsrichtlijnen uitgevoerd. Voor dit project waren de richtlijnen voor historisch timmerwerk, historisch metselwerk en steenhouwwerk van toepassing. Deze kun je vinden op de website van Stichting ERM.

 

Kom in contact

Cauwenborgh heeft al ruim 25 jaar ervaring als restaurateur. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie, onderhoud, verduurzaming en herbestemming. Wij adviseren u persoonlijk en helpen u de juiste keuzes te maken voor uw monument. Dit doen wij zorgvuldig, met veel plezier en passie voor het vak. Ons team van gespecialiseerde vakmensen staat voor u klaar!

Heeft u vragen en/of wilt u graag een offerte ontvangen? Neem contact met ons op via het contactformulier, stuur een e-mail of bel ons.

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht