18 januari 2021

Kies voor een restauratie-opleiding!

Heb je interesse in het verleden en lijkt het restauratie vak je wat? Kies voor een restauratie-opleiding! De restauratiebranche is leuk, uitdagend en biedt tal van mogelijkheden. Je kunt je specialiseren of doorgroeien naar een HBO/WO functie. Zo kun je aan de slag als restauratie-timmerman/metselaar, maar ook als voeger, rietdekker, glazenier, hovenier, architect of projectleider. Je kunt bij het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) terecht voor opleidingen in verschillende restauratiedisciplines.

Wat is en doet het NCE?
Het NCE is opgericht om ervoor de zorgen dat restauratievakonderwijs ook in de toekomst blijft bestaan en wordt gesteund door verschillende organisaties uit de restauratie-, bouw- en onderwijssector. Het doel is zoveel mogelijk goede opleidingen en modules te ontwikkelen voor de verschillende restauratiedisciplines, die aansluiten bij de wensen en behoeften in de sector en dus op de praktijk. Daarnaast helpt het NCE geïnteresseerde jongeren en restauratie-/erfgoedprofessionals bij het maken van hun opleidingskeuze.

Restauratie-opleidingen
Het aanbod restauratie-opleidingen is divers en de opleidingen zijn in nauw overleg met bedrijven in de branche tot stand gekomen, hierdoor sluiten ze goed aan op de wensen en behoeften uit de praktijk. In de lesstof zijn de uitvoeringsrichtlijnen van Stichting ERM verwerkt, op deze manier is de kwaliteit gegarandeerd. Je kunt kiezen uit een reguliere of modulaire opleiding en voor een volledige MBO- of branche-opleiding.

Regulier vs. modulair
Bij de reguliere opleiding volg je het hele lesprogramma in één keer, verdeeld over één of twee lesjaren. De modulaire opleiding, het woord modulair zegt het al,  biedt verschillende modules aan die je los van elkaar kunt volgen verspreid over verschillend jaren. Voordeel hiervan is dat je zélf je studietempo bepaalt. Iedere module sluit je af met een deelcertificaat, de deelcertificaten van alle modules geven recht op een branchediploma.

MBO- vs. branche-opleiding
Ga je voor een volledige MBO-opleiding dan volg je naast de restauratievakken uit de brancheopleiding ook Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap en enkele keuzedelen. Voor deze opleiding kun je terecht bij het ROC. Je sluit de opleiding af met een volwaardig MBO-diploma, wat  aansluiting biedt op het HBO-onderwijs. Tijdens de branche-opleiding volg je alleen de introductie module over monumentenzorg waarin de organisatie van het bouwproces en bouwgeschiedenis aan de orde komen, met daarbij verschillende restauratievakken. Als je dit afgerond hebt krijg je een NCE-branchediploma.

Restauratie-opleiding op MBO-, HBO- en WO-niveau
Zoals eerder gezegd helpt het NCE geïnteresseerde jongeren en restauratie-/erfgoedprofessionals bij het maken van hun opleidingskeuze. Zij heeft daarom alle opleidingen op een rij gezet, bekijk hier het overzicht. In de omgeving van Bergen op Zoom kun je bijvoorbeeld terecht bij Bouwschool Breda voor de MBO-4 (BBL) opleidingen Specialist Restauratie Metselen en Specialist Restauratie Timmeren, de MBO-4 (BOL/BBL) opleidingen Ondernemend Meubelmaker/ (Scheeps-)Interieurbouwer  en Werkvoorbereider Timmerindustrie aan het Hout en Meubileringscollege in Rotterdam.

Cauwenborgh, erkend leerbedrijf
MBO-studenten zijn verplicht het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Cauwenborgh mag zich sinds april 2004 erkend leerbedrijf noemen (Leerbedrijf ID: 100101301). Wij zijn leerbedrijf geworden, omdat we het belangrijk vinden een bijdrage te leveren aan de toekomst van ons mooie vak en het vakmanschap. Daarnaast zien we dit als manier om goede, gemotiveerde vakmensen aan ons bedrijf te binden, zodat ze na hun opleiding eventueel bij ons aan de slag kunnen.

Volg jij een restauratie-opleiding en wil jij als leerling aan de slag bij Cauwenborgh om je praktijkgedeelte te doorlopen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht