14 september 2021

In uitvoering

Het Spuihuis Bergen op Zoom in de steigers

Het Spuihuis in de steigers

Cauwenborgh gaat Rijksmonument Het Spuihuis in Bergen op Zoom grondig restaureren. Dit jaar staat in het teken van werkzaamheden aan de buitenzijde. Deze week starten we met het opbouwen van de steiger, de werkzaamheden lopen door tot voor de Kerst. In het nieuwe jaar is de binnenzijde aan de beurt.

De historie van Het Spuihuis

De historie van dit monument gaat ver terug. Zo stamt de fundering van het pand al uit 1500. Door de jaren heen is er veel aan het oorspronkelijke bouwwerk veranderd en rond 1838 is het gemaakt tot wat het nu is.

Niet alleen het uiterlijk is veranderd, het gebouw heeft ook verschillende bestemmingen gehad. Van woning voor de sluiswachter tot onderkomen voor een brandspuit, een arbeiderswachtlokaal, een sluisinrichting, woning van de havenmeester en pakzolder. Sinds 1996 is in het pand het gelijknamige restaurant ’t Spuihuis gevestigd. Een fine dining met een klassieke insteek.

Wat gaan we doen?

De restauratie van het Spuihuis is een behoorlijke klus. Wat het bijzonder maakt is dat het restaurant gedurende de werkzaamheden aan de buitenzijde geopend blijft. In het nieuwe jaar zal het restaurant na carnaval voor een korte periode gesloten zijn, zodat we binnen alles kunnen aanpakken. Weyts Architecten uit Bergen op Zoom heeft hiervoor het plan uitgewerkt.

Het dak
Vanwege houtrot aan het bestaande dakbeschot renoveren we het dak, dit grijpen we ook meteen aan om het dak te isoleren. Op verschillende plaatsen liggen de dakpannen te ver uit elkaar. Verder ontbreken op een aantal plaatsen de nok- en hoekkepersvorsten, zijn deze gescheurd of liggen los. De huidige dakpannen worden netjes teruggelegd en pannen die stuk zijn vervangen. Alle goten worden vervangen en het fronton en de timpaan krijgen een grote opknap beurt zodat de voor gevel er weer als vanouds uitziet. We lopen het lood en zinkwerk na, daarnaast herstellen we plaatselijk het metsel- en voegwerk van de schoorstenen.

De toren
Midden op het gebouw staat een kenmerkende toren met eiken houten galmborden. Enkele galmborden zijn dermate slecht dat deze (deel) vervangen moeten worden. De huidige galmborden maken we exact na in onze eigen timmerwerkplaats. Het metsel- en voegwerk is nog in redelijk goede staat, dit herstellen we plaatselijk. Verder herstellen we de leien dakbedekking, controleren we de overige houten onderdelen op houtrot, voeren we schilderwerk uit en lopen het lood- en zinkwerk na. De windvaan met vergulde bal bovenop de toren reinigen en controleren of deze nog goed verankerd zit.

De gevel
Ook het metsel- en voegwerk van de gevels herstellen we plaatselijk. We schilderen de gevelankers en we herstellen of vervangen waar nodig de kozijnen. Verder voeren we herstelwerkzaamheden aan de kroonlijst uit. De houten betimmering van de kroonlijst is met name ter plaatse van de aansluitingen ernstig aangetast.

Benieuwd naar het verloop van dit project? Houd onze website en social media in de gaten! Bekijk ook de andere projecten van Cauwenborgh.

 

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht