30 maart 2020

In uitvoering

Grootschalige renovatie KMA Breda

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en zusterbedrijf De Kok Bouwgroep mag Cauwenborgh na de vakantie starten met een uniek renovatieproject in Breda. De Koninklijke Militaire Academie, beter bekend als de KMA, wordt grootschalig gerenoveerd en gerestaureerd. Het gebouw is een van de top 100 monumenten in Nederland.

Het huidige gebouw wordt dagelijks gebruikt als opleidingsinstituut voor Defensie. Het kasteel wordt gemoderniseerd zodat het weer aan de eisen van de tegenwoordige gebruikers voldoet. Tijdens de verbouwing wordt vooral de brandveiligheid en de isolatie aangepakt. Dit alles uiteraard met aandacht voor de oorspronkelijke details. Zo worden bijvoorbeeld alle ramen zorgvuldig gerestaureerd.

Brandveiligheid
Het verbeteren van de brandveiligheid is een van de belangrijkste aandachtspunten. Samen met installatiepartner Van Dijnsen worden onder andere sprinklerinstallaties geïnstalleerd. Daarnaast worden er ook branddeuren en brandwerende deuren geplaatst. Deze deuren zorgen ervoor dat een eventuele brand zich minder snel verspreid. Zeker gezien de manier waarop het gebouw ooit is gerealiseerd is dit een belangrijke verbetering. De deuren worden bijvoorbeeld ook geplaatst op plekken waar veel gewelven te vinden zijn.

Verduurzaming
Een ander uitgangspunt is de verduurzaming van het pand. Het hele gebouw krijgt ledverlichting en de verwarming wordt aangepakt. Daarnaast wordt isolerend glas toegepast. Het gebouw voldoet daarmee weer aan de huidige eisen.

Cauwenborgh
Cauwenborgh is een erkend restauratiebedrijf met een passie voor gebouwen als de KMA. Het onderdeel waar wij ons vooral bezig mee zal houden is de restauratie van de ramen. Ook zullen wij de historisch elementen weer meer aandacht geven. Zo komen er bijvoorbeeld weer gevels van natuursteen bij de deuren waar de gevels momenteel missen.

Het renoveren in een gebouw met zo veel elementen die beschermd moeten worden brengt de nodige risico’s met zich mee. Deze zijn zorgvuldig in kaart gebracht en wij houden toezicht tijdens de uitvoering op het gebied van kwaliteit. Zo kunnen we begin 2021 een prachtig vernieuwd gebouw opleveren.

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht