24 januari 2022

Buisse Hoeve: dak- en gevelrenovatie

Buisse Hoeve, Oude Buisse Heide Achtmaal

In opdracht van Natuurmonumenten hebben we het dak en de gevel van de Buisse Hoeve op landgoed de Oude Buisse Heide in Achtmaal gerenoveerd. We hebben de werkzaamheden uitgevoerd in twee fases in de periode oktober t/m december 2021. Tijdens de eerst fase hebben we de gevel volledig gerenoveerd.

De hoeve is gebouwd in 1809. Het is een langgevelboerderij onder zadeldak tussen topgevels. Kenmerkend zijn het klokketorentje op het dak en de ramen met kleine roedenverdeling. Wat bijzonder is, is dat de originele, rijk uitgevoerde Herenkamer nog aanwezig is.

 

Fase 1, gevelrenovatie

Het voegwerk is tot goothoogte uitgehakt, ter plaatse van de topgevels is slecht voegwerk uitgehakt. Daarnaast hebben we de windvanen op de schoorsteen gecontroleerd en hersteld. Ook hebben we alle gevelankers gecontroleerd en waar nodig vrij gehakt. Verder hebben we slechte stenen, scheurvorming en verweerd metaalwerk uitgehakt. Duimen en hengen zijn verwijderd om deze te conserveren. Vervolgens hebben we inboetwerk verricht, sparingen dichtgezet en de geconserveerde duimen ingemetseld. De gevels zijn gereinigd en voorzien van nieuw voegwerk.

Kozijnen zijn volledig kaal gemaakt door de schilder en degene die in slechte staat verkeerde hebben we hersteld. Nieuwe onderdelen hiervoor hebben we vervaardigd in onze eigen timmerwerkplaats. Alle kozijnen en gevelankers zijn opnieuw geschilderd.

 

Fase 2, dakrenovatie

We hebben de gordingenkap geïnspecteerd en waar nodig herstelwerkzaamheden verricht. De dakkapel van de achtergevel is vervangen en alle dakramen zijn gecontroleerd. Vervolgens hebben we de dakpannen verwijderd en afgevoerd. Ook de panlatten zijn verwijderd en hiervoor zijn nieuwe in de plaats gekomen. Er is een zinken goot gemonteerd, de bestaande gootbakken zijn hergebruikt en opnieuw geschilderd. Verder hebben we voetlood aangebracht en overige loodaansluitingen gemaakt. Tot slot hebben we het dakvlak dichtgelegd met mulden pannen en nokvorsten aangebracht.

 

Het vervolg

Momenteel is Cauwenborgh bezig met de interne verbouwing van de Buisse Hoeve. Houd onze actueel pagina en social media goed in de gaten voor updates over de verbouwing.

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht